Nieuwbouw is duurzaam. Zeker in een tijd waarin duurzaamheid en verduurzaming een grote rol speelt, levert het kopen van een nieuwbouwwoning voordelen op. Welke duurzaamheidsmaatregelen zien we terug in nieuwbouw? En welke voordelen heeft dat, nu én in de toekomst?
Al sinds 2018 zijn nieuwbouwwoningen niet meer aangesloten op het gasnetwerk maar op een andere energiebron. Dat is niet voor niets: de Rijksoverheid wil steeds meer overstappen naar duurzame energie, om zo de CO2-uitstoot te verminderen. In 2030 moeten daarom 1,5 miljoen woningen van het gas af zijn. In 2050 moeten zelfs alle Nederlandse woningen gasloos zijn.
Met oog op de toekomst
Dat zien we terug in nieuwbouwplannen: woningen die nu worden gebouwd, worden allemaal met oog op de toekomst geproduceerd. In nieuwbouw (maar ook in bestaande bouw) zien we daarom steeds meer duurzame alternatieven voor energieopwekking en -verbruik, zoals zonnepanelen, een warmtepomp, een zonneboiler en warmteterugwininstallaties. Daarnaast worden nieuwbouwwoningen uitstekend geïsoleerd.
De meeste nieuw gebouwde woningen hebben energielabel A en zijn energieneutraal of zelfs nulopdemeter. Dat merk je met name in de portemonnee: een hoog energielabel betekent ook een lage energierekening. Daarnaast zijn er geen dure energiebesparende maatregelen nodig die de komende jaren door de overheid worden opgelegd.
Duurzaam gebouwd
Energiebesparingsmaatregelen zijn niet de enige factoren die bepalen hoe toekomstbestendig een woning is. Duurzaamheid begint namelijk al bij de bouw. Door gebruik te maken van duurzame materialen blijft de milieubelasting laag.
Duurzame materialen dragen daarnaast bij aan de gezondheid van de bewoners en gaan lang mee, waardoor er - zeker de eerste jaren - weinig aan het onderhoud hoeft te worden gedaan. Een voorbeeld van duurzaam bouwen is houtskeletbouw. Bij deze manier van bouwen wordt de basis van de woning van hout gemaakt. Super duurzaam, onderhoudsvriendelijk én goed voor het milieu.
Delen is het nieuwe hebben
Delen is het nieuwe hebben. Daarom zien we in nieuwbouwplannen ook steeds vaker de deeleconomie terug. Denk aan deelauto’s, deelfietsen, co-working spaces en gezamenlijke wasruimtes. Dankzij Shared living kunnen we efficiënt omgaan met ruimte én met energie - een eigen wasmachine, auto of thuiskantoor is niet meer nodig. Er hoeven minder spullen te worden gemaakt en er wordt minder weggegooid. De deeleconomie levert ook een financieel voordeel voor bewoners op, want veel spullen hoeven niet aangeschaft te worden.
Onze projecten
Nieuwbouwwoningen zijn toekomstbestendig, hebben weinig onderhoud nodig, zijn energiezuinig, en zijn goed voor gezondheid en milieu. Weten of nieuwbouw bij uw wensen past? Bekijk hier ons aanbod.